Generated image

Thursday, May 31, 2012

Jualan Ayam Daging

Assalammualikum ,kepada semua pembaca Blog saya yang tidak seberapa ini.Alahmdulliah bersyukur kehaderat Alllah swt diatas kunianya yang tidak terhingga.Agak lama jug atidak menulis didalam blog ini. Ini semua diatas kesibukan berkerja seharian di Kedai Proses Ayam. Setelah pertungkus lumus, Perniagaan Ayam Segar telah menunjukan perkembangan yang positif. Bermula dari 10 ekor ayam sehari pada awal bulan January kini telah pun menigkat ke 600 ekor sehari. Ini adalah satu perningkatan yang amat memberangsangkan. Berbagai cabaran dan pancara roba yang kami tempuhi sepanjang 6 bulan ini.

Di awal Perniagaan saya sentiasa memikirkan bagaimana cara yang terbaik untuk memasarkan perniagaan ayam segar saya ini. Kedai berada dilokasi yang baik tetapi masih juga tidak mendapat sambutan yang memberangsangkan ketika itu. kalu dilihat disekeliling saya banyak perniaga ayan yang mempunyai pelanggan, mereka menjual sekitar 50ekor sehingga 200 ekor. Tetapi saya hanya menjual 10 ekor sahaja.Sedangkan ayam kami lebih segar berbanding yang lain kerana kami memporses ayan sendiri. Setelah saya membuat beberapa kajian , saya dapati mereka ini mempunyai pelanggan tersendiri. Perniagaan mereka telah beroperasi 15 tahun yang lalu. Kebanyakkan pelanggan yang datang adalah regular customer atau pelanggan tetap.

Jadi Keyword disini adalah kita sebagai perniaga baru harus membina database pelanggan sendiri. Saya membuat keputusan untuk kelaur mencari pasaran diluar pasar borong selayang. Alahmdulliah setelah 1 minggu berjumpa dengan bakal pelanggan kami telah medapat pesanan sebanyak 200ekor sehari hantar kepada 2 buah Kantin Kilang. Bermula disini lah kami bertambah semangat untuk terus berusaha dah membuat lebih banyak pasaran. Pemasaran Netwoking dan Kenalan adalah perkara yang penting bagi memajukan sebuah perniagaan. Startegik perniagaan harus lah menepati masa dan keadaan setempat. 

Dengan mengunakan Mesin Buang Bulu Ayam yang bersize 10ekor sekali masuk kami boleh menyeiapkan 200 ke 300 ekor sehari.Cuma masanya mengambil agak lama sedikit untuk siap.Dengan perancangan yang betul dan tepat kami boleh membekal kepada Pelanggan mengikut masa yang ditetapkan. Sekiranya gagal berkemungkinan akan kehilangan pelanggan. Disini lah cabaran yang kami perolehi.

Kesimpulannya adalah sebagai seorang peniaga kita harus lah creative didalam Pemasaran dan perancangan perniagaan.Walupun perniagaan kita berskla kecil tetapi jangan sesekali kita pandang remeh.ini bagi memastikan kita dapat menjalankan pernigaan secara konsisten dan berterusan.Kepada mereka diluar sana yang menjalakan perniagaan ini harus lah berani menghadapi apa juga cabaran dan rintangan. Insyallah pasati anda berjaya

24 comments:

  1. terima kasih bro atas perkongsian yang berguna ini..saya dari awal tahun ni nak merancang untuk membuka pusat penyembelihan ayam sendiri akhir tahun 2013..memandangkan saya masih seorang pelajar IPTA dan baru tamat pada pertengahan tahun depan, agak sukar untuk saya sekarang ini mengumpul modal sekarang ni..sekarang ini pun tgh membuat R&D pasal bisnes ni secara lebih mendalam..semoga dengan perkongsian yang tuan kongsikan di sini bermanfaat kepada bakal2 usahawan seperti kami...:)

    ReplyDelete
  2. Alahamdulliah..semoga Penawarduka berjaya suatu hari nanti.Insyallah sekiranya kita berusaha pasti akan menemui kejayaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslmmulkum saudra. saya sungguh tertarik dengan perkongsian kejayaan saudara tentang bsnes ayam.b

      Delete
  3. Amin..terima kasih bang Waa..Mohon perkongsian,apa perkara yang paling utama yg perlu dilakukan sebelum memulakan perniagaaan menyembelih ayam? kertas kerja?? lesen syarikat? ilmu saya mengenai bidang perniagaan yang berdaftar mcm ni tersangatlah cetek..huk3..

    ReplyDelete
  4. Sebelum nak buka sesuah proses ayam..perkara utama yang perlu dititik beratkan adalah. Pasaran,Pengetahuan dan Perancangan. Sekiranya pasaran masih kecil maka x perlu buka proses,kerana ia mengambil cost yang besar.Pengetahuan pengiraan dan penyembelihan penting bagi pengusaha proses ayam.Tanpa mengehtauan kita mudah diperbodohkan oleh perkerja yang berpengalaman. Perancangan juga penting bagi mengetahui arah tuju perniagaan.Perlaksanan rekod jualan dan belian juga penting bagi seorang pengusaha proses ayam

    ReplyDelete
  5. Penawarduka boleh dtg berjumpa saya untuk mendapat pengetahuan yang lain

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Info yang sangat3 menarik dan berguna..alhamdulillah masa study sekarang pun ada belajar pasal costing..FIFO LIFO dan rekod jualan..so macam mana dgn jualan before raya ni?? confirm memberansangkan..hehehe3..
    kalau boleh tu upload kan sekali gambar tempat kedai tuan beroperasi..:)

    ReplyDelete
  8. salam tuan...mcmana sy bleh hubungi tuan..bleh la dgr panduan berkenaan bisnes ayam ni..buat msa skrg ni sy ada mengusahakan ternakan ayam daging...sy berminat utk membekalkn ayam dara..

    ReplyDelete
  9. Salam abg Waa..sy feñdy dr melaka. Sy mmg amat berminat dgn perniagaan ini..sy harap abg dpt la memberi tunjuk ajar pd sy dr A hingga Z tntg apa yg sy perlu ada untuk memulakn biz ni terutama sumber modal..

    Email sy : fnd1212@gmail.com
    Tel / whatsapp : 012 6971543

    Sy hrp dpt la bimbingan dr abg..t.kasih

    ReplyDelete
  10. salam abg waa sy berminat sangat nak tahu lebih detail tentang memulakn perniagaan ayam ni boleh ka abg tunjuk ajar kan sy ttg ini


    email sy : doraemond91@gmail.com

    ReplyDelete
  11. salam tuan, apa pendapat tuan bagi saya memulakan perniagaan ayam? saya bercadang untuk membuat perniagaan ayam beku dimana terdapat cool room di permis saya.. adakah ini lebih baik atau sy sepatut terus ke ayam segar yang diprocess sendiri? market saya adalah untuk pelanggan runcit dan pengguna..

    ReplyDelete
  12. Anda ingin mendapat perkhidmatan membina reban ayam daging bolehlah berurusan dengan pihak syarikat kami HAMAS GOLD. Kos reban ayam yang dibina bergantung kepada jenis reban iaitu reban terbuka mahupun yang tertutup. Kos lain juga perlu dilihat darisegi kualiti kayu yang digunakan (fullwood atau mixwood) terpulang kepada pengusaha sendiri.
    manakala keluasan reban ayam pula bergantung kepada permintaan pelanggan , keluasan tanah (panjang timur ke barat) dan kuantiti ayam yang ingin dibela. Bilangan minima yang dicadangkan kepada pengusaha ayam pedaging yang ingin berniaga adalah 10000 – 15000 ekor/sepusingan.
    Syarikat kami juga telah mendapat kepercayaan daripada pelanggan yang pernah mengunakan khimat membina reban dari saya apabila meminta kami untuk membina reban baru untuk menambah kapasiti ayam ternakannya.
    Saya juga akan memberi dorongan atau tunjuk ajar cara menternak ayam daging yang menguntungkan (tanpa yuran) kepada sesiapa yang mendapat perkhimatan membina reban daripada syarikat saya selama tiga pusingan atau mahir terutamnya bagi pengusaha baru kerana saya juga berada dalam dalam bidang ayam daging.
    Anda boleh menghubungi saya :
    MUHAMAD MUSTAKHIM BIN ABDUL HAMID
    017-4518638 / 012-4040378 atau email di hamasgold@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. saye berminat untuk menjalankan bisness ayam pedaging ni. kalau boleh tuan dapat memberi sedikit ilmu kepada saye yang tidak langsung mempunyai ilmu dalam bidang.
      email: missfieyza86@gmail/01139139153

      Delete
  13. Salam abg waa sy pun mula minat utk mengenali bisnes proses ayam segar ni..ingin sekali sy belajar dgn abg waa dlm bis ni sbb sy xde ilmu dlm bis..harap abg waa boleh bagi pendedahan dan ilmu utk sy..target nk bisnes lepas pencen nnt..tapi harap sblm pencen dh run bis sendiri. Kat mana ada kursus pemprosesan ayam segar yea..kalau ade pm sy 01125416691

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum en. Saya seorang jururawat, tetapi sgt berminat untuk berniaga, Saya tertarik dengan bisnes ayam Segar... Saya ingin bermula dengn secara kecil kecilan dulu... Bleh x encik kongsi pengalaman encik permulaan yh perlu dilakukan/Ada untuk memulakan perniagaan ini seperti Kos yg perlu Ada, lesen Dan kedai...

    ReplyDelete
  15. AM
    Assalamualaikum en. Saya seorang jururawat, tetapi sgt berminat untuk berniaga, Saya tertarik dengan bisnes ayam Segar... Saya ingin bermula dengn secara kecil kecilan dulu... Bleh x encik kongsi pengalaman encik permulaan yh perlu dilakukan/Ada untuk memulakan perniagaan ini seperti Kos yg perlu Ada, lesen Dan kedai.... Segala kerjasama encik sgt2 saya hargai
    En bleh email kpd saya di yuss16gemini@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum, boleh sesiapa bantu saya. saya hasrat nak mula meniaga ayam daging ni. tapi tiada ilmu nk mula. 019-4455977..semiga Tuhan membalas jasa baik tuan2 yg sudi membantu. insya Allah.

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum...tuan...kalau tidak keberatan boleh tuan berikan tunjuk ajar mcm mana kita nk buat bsnes jual ayam proses ni ye...
    1.cara penyimpanan lebihan ayam yang tidak dpt di jual pd hari tersebut...
    2.modal prmulaan untuk mmbuka bisnes jual ayam

    boleh email...676cahayapagi@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.. bleh bantu sy tak nak mula meniaga ayam proses.. nak tahu selok belok lam modal.. utung...

    ReplyDelete
  19. asslamualaikm semua usahawan berjaya.. sye disini membekalkn ayam bersih,blum bersih dan ayam tua..

    hrga rendah sesuai bgi yg mahu memulakan bisnes..

    area shah alam

    hubungi saya
    haziq
    014-3263296/018-4674879

    ReplyDelete
  20. Pengalaman yang menginspirasikan. Jazakumullahu khayran katsira, en.Wan & Team.

    ReplyDelete