Generated image

Sunday, January 22, 2012

Pelajaran Dan Pengajaran

Alhamdulliah,
Sudah 1 bulan kedai Proses aku di buka..Masa muka2 buka dahulu boleh jual sehari dlm 6 ke 7 bakul...Aku pun dok kira kira...boleh sampai 10 bakul kalu masuk minggu yang ke 2..Segala cita2 dan impian untuk membuka kedai proses sudah terlaksana, Cabaran baru bermula selepas 2 minggu kedai proses ayam dibuka... Masuk minggu kedua aku order lebih kurang 15 bakul pada hari jumaat. Sebab JUamaat sebelum tu habis 10 bakul...setelah kami proses 2 bakul ayam pad apagi tersebut dengan hati yang riang dan ceria. Sambil menunggu Pelanggan..mcm biasa aku layari internet...sedang leka dok online....sedar2 dah pukul 1 tengahari...Aku rasa cepat betul masa berlalu...hemmm baru aku tersedar semasa dok leka berintenet rupa2nya seekor pun ayam x terjual....aku hairan...sebelum ni kalu Pagi sahaja boleh jual 4 bakul..ini pulak seekor pun xjual..hemm aku pun x kisah sgt le sbb bukan rezeki agaknya...

Lewat ke petang ..Aku dan Bae..sembelih lagi 1 bakul...dengan harapan ada le yang membeli...tungu punya tunggu x de seorang pun yang singah ke kedai aku...hairan...nak kata ak ada org....kedai depan penuh je memanjang...kenapa org x datang ye..sedangkan ayam aku lebih Fresh dan segar dari kedai depan,,sbb aku prose sendiri..sedangkan kedia depan ayam pagi tadi..silap2 mlm tadi punya...aku mula x puas hati...terus ke kedai depan untuk melihat apa yang special.... hemmmm...aku tgk ayam ayamnye punya le lebam,,,ayam semalam lagi..tapi masih boleh jual sedangkan ayam aku fresh dan segar masih merah berdarah.... x de juga yang sudi nak membeli...Aku tunggu lagi sampai ke 8 malam...x de sorang ynag singgah pun....ada juga le motor lalu memandang.. tapi x singgah hanya singgah dikedai depaan aku...hemmm..hairan hairan...
hari tersebut aku cuma jual 5 ekor sahaja..
Pelikkan..mcm mana boleh berlaku mcm tu....x pe lah...x de rezeki agaknya..esok cuba lag...Esoknya hari Sabtu...Kami sembelih 10 ekor diwaktu pagi....Ayam diletak diatas meja jualan mcm biasa....dari pkl 8 pagi sampai ketengah hari...hanya 1 ekor terjual..Pelik kata hati ku...x pernah jadi mcm ni....Apa le agaknya x kena kan...

Nak kata org x nampak...aku letak bakul didepan kedai...x kan le org x tau yang aku jula ayam hidup sembelih depan diaorg,,,,,Hari Sabtu tu aku hanya Berjaya jual 4 ekor sahaja. Semenjak hari tersebut....Kami nya pt jual sehari 4 ke 5 ekor sahaja..x mcm sebelum ini....boleh jual 50 ke 60 ekor..

Ini le dugaan sebagai perniaga jual ayam segar..terlalu banyak persaingan dan juga musuh tanpa kita sedari...2 minggu selepas itu aku mula syak sesuatu...Aku sebenarnya kurang nak percaya benda2 tahyul ni..tapi bak kata org berusaha lebih baik dari mendiamkam diri...aku pun berjumap dengan seorang ustaz untuk memulihkan kedai atau pun minta lebih memberkati perniagaan aku..Dengan pertolongan Ustaza tersebut dan diizinkan allah...Segala yang dihajati telah terlaksana...tetapi kata ustaz tersebut beliau diganggu ketika menyiapkan untuk memagar kedai aku tu...Rasanya ada juga yang degki dengan aku sebab aku buka kedia proses ayam disitu...ENtah le aku x paham dgn sikaporg melayu...apa salahnya bersaing dgn sihat..menggukanakn akal dan daya creativity sendiri untuk memajukan perniagaan bukannya dengan cara bermain dgn mahluk halus seperti itu..

Dah dua hari kedai dibuka semula..alhamdulliah telah berbalik kepada normal...Bergitu le Pengajaran dan Pelajaran yang aku dpt,...Sebelum kita membuka sebuah kedai kena le kita berhati2 dan bersedia diatas segala kemungkinan yang bakal berlaku...

Bayangkan le..disebabakn perkara seperti aku aku kerugian lebih kruang RM 3000..sehinggakan berhutang dgn suppiler ayam aku...huhuuhu kesiankan....


1 comment:

  1. assalamualaikum tuan.. :) mintak tunjuk ajar tentang tatacara proses ayam sudi x tuan?saya pemuda kampung dari penang..baru nak berjinak jinak dalam bidang pemprosesan ayam..

    ReplyDelete